Eskiden sulandırılmış pekmez şerbeti ile hazırlanan kayısı hoşafı, şekerin yaygın olarak kullanılmasından sonra toz şeker ile yapılmaya başlanmıştır.
Kayısı Hoşafı Malzemeleri Nelerdir
- 250 g kaysı kurusu
- 250 g kuru üzüm (Besni üzümü)
- 1 su bardağı toz şeker
- 6 su bardağı su
Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır
Kayısılar ve kuru üzümler sıcak yazıda yıkanıp süzülür. Kaysılar isteğe göre, bölünebilir yada bütün olarak bırakılabilr. Kayısılar ve kuru üzümler, tencerede 6 bardak suyla beraber 10 dakika boynca kaynatılır. Şeker ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Ateşten alınan kayısı hoşafı soğutularak servis yapılır.
Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)