Çullama - Aksaray
Çullama Malzemeleri Nelerdir
- 1 adet ördek
- 3 su bardağı su
- ½ su bardağı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Çullama Nasıl Yapılır
Ördek temizlenip yıkanır, üstünden geçene kadar su ve ½ tatlı kaşığı tuz dökülür, tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır. Pişen ördeğin suyu süzdürülür ve soğutulur, eti kemiklerinden ayrılır. Bulama için tereyağı tencereye konur, eridikten sonra içine un dökülür ve kısık ateşte devamlı karıştırılarak kavrulur. Unun rengi koyulaşmaya başlayınca ateşi söndürülür ve soğuyan haşlama suyundan 2 su bardağı su, 1 su bardağı içme suyu ve tuz içine dökülür. Tencerenin altı yakılır, unlu karışımı pütürsüz bir hale gelene kadar devamlı karıştırılarak pişirilir. Karışım muhallebi kıvamına gelince 2 taşım kaynatıldıktan sonra ateş söndürülür ve bulama tepsiye dökülür. Bulamanın üzerine didiklenmiş sıcak ördek etleri döşenir. Zer için tavada tereyağı eritilir, kızınca ocaktan alınır, içine pul biber serpilir ve etlerin üstüne dökülerek ikram edilir.
Kaynak: Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri, 2018.
Çullama - Aksaray
Görsel Sahibi: Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri, 2018.
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3026
Eklenme Tarihi :
27 Aralık 2012 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
28 Temmuz 2025 Pazartesi