Kulak Çorbası  - Antalya
                
                
                    Kulak (Mantı) Çorbası Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)
Mantı Hamuru Malzemeleri
	- 750 g un
 
	- 3 adet yumurta
 
	- 1 tatlı kaşığı tuz
 
Mantı İçi Malzemeleri
	- 300 gr kıyma
 
	- 1 yemek kaşığı fesleğen (ince kıyılmış)
 
	- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 
	- 1 tatlı kaşığı karabiber
 
	- ½ tatlı kaşığı tuz
 
Diğer Malzemeler
	- 1 kg kuzu veya oğlak kol (kemikli parça et)
 
	- 2 su bardağı nohut
 
	- 3 diş sarımsak
 
	- 1 yemek kaşığı domates salçası
 
	- 3-4 yemek kaşığı tereyağı
 
	- 1 tatlı kaşığı kırmızı acı pul biber
 
	- 1 yemek kaşığı nane veya fesleğen
 
	- 1 adet limon
 
	- 1 tatlı kaşığı tuz
 
Kulak (Mantı) Çorbası Nasıl Yapılır?
Ön Hazırlık
	- Nohutları akşamdan sabaha, tuzlu bol su içinde bırakınız, şişsinler. Nohutların çabuk şişmelerini istiyorsanız, tuzlu bol kaynar suda 5 dakika haşlayıp, haşlama suyunda 1 saat bekletiniz.
 
	- Şişmiş nohutları ve eti tencereye koyunuz. Malzemenin üzerini 2 parmak geçinceye kadar su ekleyiniz. Orta ateşte kaynamaya bırakınız.
 
	- Kaynamadan önce su yüzeyinde oluşan köpükleri alınız. Tuzu, salçayı katınız. Kaynatma esnasında çorbanın suyu çekildiğinde, sıcak su takviyesi yapınız. Su seviyesini sabit tutunuz.
 
Mantı Hazırlama
	- Unu eleyip ortasını havuz gibi açınız. İçine tuzu ve çırpılmış yumurtaları koyunuz. Azar azar su ilave edip yoğurarak sert bir hamur tutturunuz. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika dinlendiriniz.
 
	- Kıyma, karabiber, kırmızıbiber, tuz ve fesleğeni bir arada yoğurarak mantı içi hazırlayınız.
 
	- Dinlenmiş hamuru 3-4 bezeye ayırınız. Bir bezeyi alınız; unlu zeminde, bıçak sırtı kalınlığında açınız. Kenar uzunluğu yaklaşık 1,5-2 cm olacak şekilde karelere kesiniz.
 
	- Kare yufkaların ortalarına, nohut büyüklüğünde iç koyunuz ve üçgen şeklinde katlayınız. Üçgenlerin uçlarını başparmak tırnağının üstünde birleştirip, yapıştırınız. Böylece hazırladığınız mantıları unlayıp tepsiye koyunuz.
 
	- Aynı işlemleri diğer bezeler için de yapınız.
 
Çorbayı Hazırlama
	- Tenceredeki etler ve nohutlar piştiğinde su seviyesinde iken, sarımsak, limon suyu, 1 kaşık kırmızı pul biber, nane veya fesleğeni bir arada eziniz; çorbaya katıp karıştırınız. Sonra da 1 kaşık tereyağı ile mantıları ekleyiniz.
 
	- Mantılar şişip piştiğinde, kalan 2-3 kaşık tereyağını 1 kaşık kırmızı pul biber ile kızdırıp çorbanın üzerine gezdiriniz.
 
	- Çorbayı servis kabına aktarıp, sofraya veriniz.
 
Kaynak: “Kulak (Mantı) Çorbası”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 12.
                 
                
                    
	
                        
                        
                            
                                    
                                        
                                        
                                            
Kulak (Mantı) Çorbası
                                            Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
                                        
                                    
                                
                         
                        
                        
                    
 
                    
                    
                    
                    
                        BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
                        
                     
                 
                
                
             
            
            
                
                    Görüntülenme Sayısı :
                        17397   
                            Eklenme Tarihi :
                                21 Şubat 2013 Perşembe   
                            Güncellenme Tarihi :
                                01 Şubat 2022 Salı