Marmara denizine kıyısı olan Bursa, içinde çeşitli balık türlerinin ve göl ürünlerinin yaşadığı İznik Gölü ve Uluabat Gölü gibi iki büyük göle sahiptir. Deniz ürünleri dışında tatlı su ürünlerinin de çeşitliliği Bursa mutfağına yansımıştır. Özellikle göl ve denize kıyısı olan bölgelerde balık çorbası yapılmaktadır. Balık çorbası için özellikle sazan balığı ile yapılmaktadır.
Balık Çorbası Malzemeleri Nelerdir
- 500 g ayıklanmış sazan balığı
- 1 diş sarımsak
- 2 küçük kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı un
- Bir tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı yağ
- Yarım çay bardağı salça
- 1 tane limon
Balık Çorbası Nasıl Yapılır
Yapılışı için temizlenmiş sazan balığını bir tencere içine 1 diş sarımsak, 1 küçük soğan dörde bölünerek atılır. Yarım demet maydanoz ve 1 adet limon ile kaynatılır. Soğuduktan sonra suyu malzemelerle birlikte kevgirden geçirilir. Elde edilen su bekletilir. Başka bir tencerede yağ ve ince kıyılmış soğan kavrulmaya yakın un ilave edilir, ardından salça ilave edilerek bekleyen balık suyu tencereye ilave edilip kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başlayınca nane ve tuz ilave edilir. Son olarak ayıklanmış balık etleri eklenir. Bu şekilde bir süre daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. İstenirse servis sırasında kıyılmış maydanoz ve limon ilave edilebilir. Balık çorbası Bursa’nın özellikle göl kıyısında olan ilçelerinde İznik, Orhangazi Mustafakemalpaşa gibi ilçelerinde yapılmaktadır.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Bursa Geleneksel Mutfak