­ TEPSİ MANTISI / TİMTON | Kültür Portalı

Tepsi Mantısı / Timton - Bursa

Tepsi Mantısı / Timton Malzemeleri Nelerdir

  • 4 su bardağı nohut
  • 4 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 kaşık domates salçası

Tepsi Mantısı /Timton Nasıl Yapılır

4 bardak su hamur kabına dökülür, içine yumurta kırılarak karıştırılır, üzerine tuz ve un ilave edilerek sert hamur haline gelinceye kadar yoğrulur, dinlenmesi için üzerine bez örtülerek 20 dk. dinlendirilir. Nohut haşlanır, derin bir kabın içinde nohutlar çatalla ezilir, tuz, karabiber ve kırmızı toz biber, zeytinyağı ilave edilerek yoğrulur. Hamur avuç içi büyüklüğünde bezelere ayrılarak oklava ile yufka şekilde açılır, bıçak ile 4 cm ebatlarında kareler kesilerek, karelerin ortasına fındık büyüklüğünde nohut harcından yerleştirilerek, hamurun kenarları bohça şeklinde büzülür, yağlanmış tepsiye boşluk bırakmadan yerleştirilir. Orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğan ayıklanarak rendelenir, zeytinyağı ile kısık ateşte kavrulur, salça ve su ilave edildikten sonra bir süre daha pişirilir, mantıların üzerini kapatacak kadar su ilave edilerek akışkan bir sos elde edilir. Fırından çıkarılan sıcak mantıların üzerine eşit şekilde dökülerek tepsi ile üzeri kapatılır, suyunu çekince ılık olarak, isteğe göre üzerine haşlanmış tavuk parçaları ve sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.

Kaynak: KONDAKÇI Z., PEŞTE Z. (2022), İznik Yemek Kültürü, İznik Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, Salmat Basın Yayıncılık, Ankara, 114

 

Görüntülenme Sayısı : 180    Eklenme Tarihi : 05 Ekim 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Temmuz 2025 Pazartesi