­ PAZI DOLMASI | Kültür Portalı

Pazı Dolması - Çanakkale

Pazı Dolması Malzemeleri Nelerdir

  • 1 demet pazı
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet yeşil soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı helva fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 çay bardağı su 

Pazı Dolması Nasıl Yapılır

Pazıların sapları kesilerek, kaynamış suya batırılıp hemen çıkarılır. Kuru soğan, yarım çay bardağı zeytinyağında pembeleştiğinde pirinç ilave edilerek, ocakta 1–2 dakika daha pişirilir. Sürenin bitiminde 1 çay bardağı sıcak su eklenerek, ocaktan alınır ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakılır. Daha sonra ince doğranmış maydanoz, yeşil soğan, dereotu, domates salçası, yenibahar, karabiber, helva fıstığı ve tuz, dinlenmeye bırakılan malzeme ile harmanlanır. Her pazıya 1 yemek kaşığı harç konularak sarılır ve tencereye dizilir. Sarmaların üzerine 1 çay bardağı su dökülür ve suyunu çekinceye kadar, kapağı örtülerek, kısık ateşte pişirilir. Suyunu çektiğinde 1 çay bardağı ılık su eklenerek suyunu çekinceye kadar yeniden pişirilir. Pişme gerçekleştiğinde 2 yemek kaşığı zeytinyağı pazıların üzerinde gezdirilerek, tencere ateşten alınır ve servis edilir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Çanakkale Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 2519    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 29 Haziran 2022 Çarşamba