­ BELİKIRIK | Kültür Portalı

Belikırık - Bitlis

Belikırık Mazlemeleri Nelerdir
  • 500 g orta yağlı kıyma
  • 6 adet orta boy patlıcan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım deste maydanoz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • Pul biber, kekik ve tuz
Üzeri İçin:
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
Belikırık Nasıl Yapılır
 
Patlıcan alacalı (çizgili) soyulur, kopmayacak şekilde enlemesine dilimlenip tuzlu suda 10 dakika bekletildikten sonra sudan durulanır. Kıyma, ince doğranmış soğan, maydanoz, ezilmiş sarımsak, sıvı yağ ve baharatlar karılıp yoğrularak köfte harcı hazırlanır. Köfte büyüklüğü koparılan harç avuç içinde bastırılıp yassılaştırılarak patlıcan dilimleri arasına yerleştirilir ve patlıcanlar sıralı olarak tencereye dizilir. Üzerine tereyağı ile salçalar ve sıcak su karılıp sos hazırlanır. Hazırlanan sos patlıcanlar üzerine gelecek şekilde sıcak su ile birlikte ilave edilerek 30-35 dakika kadar pişirilip sunum tabaklarında sıcak sunulur.
 
Kaynak: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi. 
Görüntülenme Sayısı : 8    Eklenme Tarihi : 17 Aralık 2025 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Aralık 2025 Çarşamba