­ CEVİZLİ LOKUM (DEMİRCİ) | Kültür Portalı

Cevizli Lokum (Demirci) - Manisa

Cevizli Lokum Malzemeleri Nelerdir

  • 400 g un
  • ½ kg ceviz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • ½ su bardağı süt ya da yoğurt
  • 10 gr pak maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

Cevizli Lokum Nasıl Yapılır

Maya, tuz, yarım su bardağı sıvı yağ, süt ya da yoğurt una karıştırılıp yeterince su eklenerek hamur yoğrulur, 20 dakika dinlendirilip mayalanması beklenir. Çekilmiş ceviz içi, sıvı yağ, şeker iyice karıştırılır. Mayalanmış hamur merdaneyle ya da elle 45-50 cm çapında kalın bir yufka olacak biçimde açılır ve hazırlanan iç yufkanın üzerine serilir. Bir ucundan katlanıp rulo yapılır ve parçalar 4-5 cm aralıklarla kesilip zemini yağlanmış fırın tepsisine yağa bandırılıp çıkartılarak bitişik düzende yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında 160-180 derece ısıda 30-35 dakika altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık ya da soğuk servis yapılır.

Kaynak: Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.

Görüntülenme Sayısı : 2205    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Ekim 2024 Salı