Beypazarı Yaprak Sarması - Ankara
Beypazarı Yaprak Sarması Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg yaprak
- 1/2 kg yağlı kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 3 baş orta boy soğan
- 1 demet maydanoz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım demet dereotu
- 1 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet limon
- Tuz
Beypazarı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Soğanlar ince ince kıyılır. Kıyma, pirinç, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, domates salçası, biber salçası ve tuz hep birlikte karıştırılır. İçine bir çay bardağı su ve limon suyu ilave edilir. Haşlanmış taze yaprak veya akşamdan suda bekletilmiş salamura asma yaprağı kullanılır. Yaprakların içine hazırlanan içten konularak sarılır ve sarılan dolmalar pişirilecek tencereye sıralanır. İlk önce hareketli kaynadıktan sonra, kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Not: Yaprak sarmasının suyu Beypazarı’nda çok meşhurdur. Yaprak sarması yendikten sonra tabakta kalan suyunun eğer tamamı içilmezse Ayaş’tan dönüleceğine dair bir deyim vardır. Arzuya göre lezzet vermesi amacıyla pişme sırasında bir parça acı pestil ilave edilebilir.
Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Beypazarı yaprak sarması
Görsel Sahibi: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
13222
Eklenme Tarihi :
08 Ocak 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
25 Ocak 2022 Salı