­ DUT PEKMEZİ | Kültür Portalı

Dut Pekmezi - Ordu

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Kazana aktarılan dutlar bir miktar suyla birlikte rengi değişene kadar kaynatılır. Rengi değişince başka bir kazanın üzerine kevgir ve tülbent konarak dutların suyu süzülür. Dutların içindeki doğal şeker suya geçtiğinden suyu süzülüp saatlerce karıştırılarak kaynatılıyor. Tüm suyu süzülmüş olan dutlar bir göceğe (sivri yöresel sepet) veya çuvala doldurulur ve altına leğen konur böylece dutların içinde kalan son özler de göcek veya çuvaldan süzülerek leğene birikir ve buda kaynayan kazana ilave edilir. Bu şekilde saatlerce kaynayan dut suyu koyulaşınca pekmez halini almış olur. İstenilen kaplara aktarılır.

Kaynak:Ordu Mutfak Kültürü Kitabı

Görüntülenme Sayısı : 5312    Eklenme Tarihi : 26 Ağustos 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Mayıs 2019 Perşembe