Ekşili Yahni - Kilis
                
                
                    Ekşili Yahni Malzemeleri Nelerdir
	- 250 g yağsız kıyma
 
	- 750 g yağsız parça et
 
	- 1 su bardağı nohut
 
	- 1 su bardağı pirinç
 
	- 2 kuru soğan (biri köfteye, biri çorbaya)
 
	- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
 
	- 1 çorba kaşığı nane
 
	- 1 çorba kaşığı domates salçası
 
	- 1 çorba kaşığı biber salçası
 
	- 1 kahve fincanı sıvı yağ
 
	- 1 su bardağı koruk ekşisi veya 2 limon
 
	- 2 çorba kaşığı nar ekşisi
 
	- 1 çay bardağı un
 
	- 2 çorba kaşığı tuz (biri köfteye, biri çorbaya)
 
Ekşili Yahni Nasıl Yapılır
Nohut yıkanarak üzerini örtecek kadar su ile akşamdan ıslatılır. Parça etle nohut düdüklü tencerede 10 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.Bir soğan küçük küçük doğranır. Pirinç ayıklanır, yıkanır. Pirinç, soğan, salçalar, tuz ete ilave edilir. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Koruk ekşisi veya limon, nar ekşisi eklenerek ateşten alınır. Simit geniş bir tepsiye konur. Küçük küçük doğranmış soğan, tuz ve kırmızı biber ilave edilir. 2 dakika yoğrulur. Arasıra avuç avuç soğuk su alınarak simit yumuşayıncaya kadar 20 - 25 dakika yoğrulur. Et ilave edilerek biraz daha yoğrulur. Tepsinin bir tarafına bastırılır. (Et makinası ile yapılacaksa önce soğuk su ile ıslatılmış simit, tuz, kırmızı biber ve soğan iki kez çekilir, daha sonra kıyma eklenir. Bir kez daha çekilerek kolayca hazırlanır. Köftesi sert olmalıdır.) Bir parça köfte alınır. 1 çorba kaşığı un ve az miktarda su konarak köfte yumuşatmadan yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalar alınarak, ıslak iki avuç arasında misket gibi yuvarlanır. Bir tepside biriktirilir. Köfteler parça parça alınarak bu şekilde bitirilir. Çelik bir tencereye 8 su bardağı su konur. Kaynayınca hazırlanan köfteler ilave edilir. İki dakika bekletilir. Hemen süzgece boşaltılarak suyu süzülür. (Süzülen su eti pişirmek için kullanılabilir.) Sıvı yağda nane kavrulur. Yahninin üzerine dökülür. 25 - 30 tane bir tabağa konur. Üzerine 2 kepçe yahni dökülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaynak: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri 
                 
                
                    
	
                        
                        
                            
                                    
                                        
                                        
                                            
EKŞİLİ YAHNİ 
                                            Görsel Sahibi: Kilis İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü
                                        
                                    
                                
                         
                        
                        
                    
 
                    
                    
                    
                    
                        BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
                        
                     
                 
                
                
             
            
            
                
                    Görüntülenme Sayısı :
                        3981   
                            Eklenme Tarihi :
                                16 Kasım 2023 Perşembe   
                            Güncellenme Tarihi :
                                11 Aralık 2023 Pazartesi