Holuşka Malzemeleri Nelerdir (6 Kişilik)
Hamur Malzemeleri
- 4 su bardağı un
- 1 çay bardağı (hamurun kıvamına göre) su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Malzemeleri
- 250 gr keçi peyniri / çökelek / lor
- Kıyılmış maydonoz (isteğe göre, arzu edilen miktarda)
Sos Malzemeleri
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Holuşka Nasıl Yapılır
Holuşka ya da bilinen diğer adıyla Haluşka; Antalya'nın kuzeydoğusunda bulunan Akseki, İbradı, Ormana, Ürünlü gibi yerleşimlerde yaygın olarak tüketilen geleneksel bir yemektir.
İç harcı olarak peynirin kullanıldığı bir mantı türü olan Holuşka'nın hamuru un, tuz ve sudan yapılır; harca yumurta katıldığı da olur. Sert kıvamda hazırlanan hamur, elde ya da ekmek tahtası üzerinde, merdane ile açılabilir.
Daire şeklinde kesilen hamur parçalarına, iç olarak yöreye özgü keçi peyniri ya da çökelekten hazırlanan harç konur. Yarım ay şeklinde kapatılan hamur, bir tencerede kaynatılan suda haşlanır. Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı ve kırmızı toz biberden yapılan sos dökülerek yenir.
Holuşka; Antalya yöresinde, doyurucu olması ve uzun süre tok tuttuğunun düşünülmesi nedeniyle, daha çok Ramazan ayında yapılarak tüketilir. Bu anlamda önemli bir Ramazan geleneğidir.
Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü