­ KEŞKEK | Kültür Portalı

Keşkek - Muğla

Keşkek Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg keşkeklik buğday
  • 1 kg dana, oğlak ya da tavuk eti
  • Tuz
  • Su

Sosu için:

  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı
  • 1-2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • 1-2 tatlı kaşığı karabiber

Keşkek Nasıl Yapılır

Keşkeklik buğday bir gün önceden ıslatılır. Ertesi gün ocağa alınan bir tencerede kaynayan sıcak suyun içine aktarılır, taneler görünmeyecek şekilde yumuşayana kadar kaynatılır. Keşkek bu şekilde sade piştikten sonra üzerine sos ekleyerek yapılabilmekle birlikte genelde içine haşlanmış, kemiklerinden sıyrılmış ve elde didilmiş olan etler ilave edilerek yapılır. Haşlanmış buğdaya et ilave edildikten sonra tahta kaşık yardımıyla dövülerek (ki gelenekte buna depme denir) ya da günümüzde mikserle karıştırılarak iyice özleşmesi sağlanır. Akışkan bir kıvama geldiği zaman da keşkek hazır demektir. Farklı bazı uygulamalar, tencerede önce tereyağı ve zeytinyağının kızdırılması sonra suyun ve buğdayın eklenmesi, etlerin de buğday ile birlikte pişirilmesi şeklindedir. Günümüzde hazır alınan keşkeklik buğday, eskiden güç gerektiren bir iş olduğu için erkekler tarafından tokmakla dibekte dövülerek hazırlanır, sonra keşkek tahtası denilen, ucu dikdörtgen ve kalın, sapı uzun bir sopa ile eze eze pişirilirmiş. Keşkek, sıcak ikram edilir. Servis ederken üzerine kızdırılmış tereyağı ile hazırlanan toz kırmızı biberli karışım gezdirilir. Toplu yemeklerde her sofraya verilir.

Görüntülenme Sayısı : 2638    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2025 Perşembe