Kulak Çorbası - Antalya
Kulak (Mantı) Çorbası Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)
Mantı Hamuru Malzemeleri
- 750 g un
- 3 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
Mantı İçi Malzemeleri
- 300 gr kıyma
- 1 yemek kaşığı fesleğen (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- ½ tatlı kaşığı tuz
Diğer Malzemeler
- 1 kg kuzu veya oğlak kol (kemikli parça et)
- 2 su bardağı nohut
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3-4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı acı pul biber
- 1 yemek kaşığı nane veya fesleğen
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kulak (Mantı) Çorbası Nasıl Yapılır?
Ön Hazırlık
- Nohutları akşamdan sabaha, tuzlu bol su içinde bırakınız, şişsinler. Nohutların çabuk şişmelerini istiyorsanız, tuzlu bol kaynar suda 5 dakika haşlayıp, haşlama suyunda 1 saat bekletiniz.
- Şişmiş nohutları ve eti tencereye koyunuz. Malzemenin üzerini 2 parmak geçinceye kadar su ekleyiniz. Orta ateşte kaynamaya bırakınız.
- Kaynamadan önce su yüzeyinde oluşan köpükleri alınız. Tuzu, salçayı katınız. Kaynatma esnasında çorbanın suyu çekildiğinde, sıcak su takviyesi yapınız. Su seviyesini sabit tutunuz.
Mantı Hazırlama
- Unu eleyip ortasını havuz gibi açınız. İçine tuzu ve çırpılmış yumurtaları koyunuz. Azar azar su ilave edip yoğurarak sert bir hamur tutturunuz. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika dinlendiriniz.
- Kıyma, karabiber, kırmızıbiber, tuz ve fesleğeni bir arada yoğurarak mantı içi hazırlayınız.
- Dinlenmiş hamuru 3-4 bezeye ayırınız. Bir bezeyi alınız; unlu zeminde, bıçak sırtı kalınlığında açınız. Kenar uzunluğu yaklaşık 1,5-2 cm olacak şekilde karelere kesiniz.
- Kare yufkaların ortalarına, nohut büyüklüğünde iç koyunuz ve üçgen şeklinde katlayınız. Üçgenlerin uçlarını başparmak tırnağının üstünde birleştirip, yapıştırınız. Böylece hazırladığınız mantıları unlayıp tepsiye koyunuz.
- Aynı işlemleri diğer bezeler için de yapınız.
Çorbayı Hazırlama
- Tenceredeki etler ve nohutlar piştiğinde su seviyesinde iken, sarımsak, limon suyu, 1 kaşık kırmızı pul biber, nane veya fesleğeni bir arada eziniz; çorbaya katıp karıştırınız. Sonra da 1 kaşık tereyağı ile mantıları ekleyiniz.
- Mantılar şişip piştiğinde, kalan 2-3 kaşık tereyağını 1 kaşık kırmızı pul biber ile kızdırıp çorbanın üzerine gezdiriniz.
- Çorbayı servis kabına aktarıp, sofraya veriniz.
Kaynak: “Kulak (Mantı) Çorbası”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 12.
Kulak (Mantı) Çorbası
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
12300
Eklenme Tarihi :
21 Şubat 2013 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı