­ İNCİR İLENDİSİ | Kültür Portalı

İncir İlendisi - Kahramanmaraş

İncir İlendisi Tarifi

Hazırlık Süresi: 10 dakika

Pişirme Süresi: 40-45 dakika

İncir İlendisi Malzemeleri Nelerdir

  • Şeker ya da üzüm pekmezi
  • Kurutulmuş incir
  • Limon suyu
  • Su

İncir İlendisi Nasıl Yapılır

İncirin her biri 4-5 parçaya bölünür. Pekmezin kaynatma işlemi yapılırken, pekmez kıvama gelmeden (su ve şeker kaynadıktan sonra) incir eklenir. İncir suyunu çekene kadar pişirilir ve dibi tutmasın diye karıştırılır.

Not: İncirler kıvama gelinceye dek 3-4 gün güneşte bekletilir ve genellikle cereh ya da yayıklarda saklanır. Organik reçel olarak tüketilir.

Karpuz kabuğuyla da uygulama yapılabilir.

Öneriler: İlendinin üzüm pekmezi ile yapılanı daha doğal ve besleyicidir. İlendide kullanılan karpuzun yeşil ile kırmızı arasındaki beyaz kısmı kullanılır.

Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 279.

Görüntülenme Sayısı : 4044    Eklenme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Ekim 2023 Salı