­ SİVAS KÖFTESİ | Kültür Portalı

Sivas Köftesi - Sivas

Sivas Köftesi

Şehrimize has özel çarşı yiyeceği olan Sivas Köftesi Türk Patent Enstitüsü tarafından “coğrafî işaret verilen bir marka üründür. (Coğrafî İşaret: Belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp gösteren işarettir.)

Sivas Köftesi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1 Kg et

Tuz,

Kırmızıbiber

Domates

Sivri Biber 

Sivas Köftesi Nasıl Hazırlanır?

1 Kg sığır eti (tercihen düve eti, koyunun karın etleri de olabilir), akşam doğranır ve tuzlanır. Tuz olarak, Sivas tuzlalarından çıkarılan yerli tuz kullanılmalıdır. Bu et ertesi gün öğleye kadar bekletilir. Sonra kıyma makinesinde çekilir. Serin bir yerde ya da buzdolabının alt raflarında 24 saat daha bekletilir, sonra tekrar çekilir. Mevsim kış ise ete, bayat 2 dilim somun ekmeğinin içi katılır. Yaz ise biraz un ve kırmızıbiber konur. Un ve kırmızıbiberin miktarı köfteye konulacak tuz kadar olur. Köfteler, 5-6 cm çapında ve kalınlığı da 0.5 cm kadar olur. Korlaşmış odun ateşi üzerinde ızgarada pişirilir. Izgara edilmiş sivri biber ve domatesle pide üzerinde servis yapılır.

Kaynak: Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar)

Görüntülenme Sayısı : 62737    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Mayıs 2019 Cuma