Tuzlu Sardalya - Çanakkale
Tuzlu Sardalya Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg sardalye
- 1 kg iri tuz
Tuzlu Sardalya Nasıl Yapılır
Balıklar içleri temizlenmeden ½ kg tuz ile harmanlanarak kanlarını salması amacıyla 3 saat süreyle bir leğende bekletilir. Bekleme süresinin sonunda temizlenip bir tenekenin dibine 1 parmak kalınlığında iri tuz koyularak, balıklar aynı yöne bakar biçimde sık sık dizilir. Bu işlem balık bitene kadar her katmanda devam eder. En üstte tuz yer alır. Tuzun üzerine, balıklara ağırlık yapması amacıyla en az 1 kg ağırlığında taş konulur. Güneş almayan bir kapalı mekânda 3 ay içinde yenilmeye hazır hale gelir. Tenekenin ağzı kapatıldıktan 15 gün sonra üzerindeki yağ tabakası, incir yaprağı ile alınır. Bu işlem 3 ay süresince 4 – 5 kez yinelenir.
Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4489
Eklenme Tarihi :
25 Şubat 2013 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
30 Haziran 2022 Perşembe