Balcanı Dev - Adıyaman
Balcanı Dev Malzemeleri Nelerdir
- 350 g bulgur
- 1 baş kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı buğday unu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 kg patlıcan
- 2 litre ayran (Tulukta yayılarak yağı alınmış olmalı)
Balcanı Dev Nasıl Yapılır
Tulukta yayılmış ve yağı alınmış koyun yoğurdundan elde edilen ayran, yanmakta olan ateşin üzerindeki bir tencereye alınır. Kesilmesini önlemek için içine bir kaşık buğday unu katılarak çırpılmış bir yumurta ilave edilerek kaynayıncaya kadar kesintisiz karıştırılarak pişirilir. Kaynayan ayrana önce bulguru ilave edilir sonrada iyice yıkanandıktan sonra uzunlamasına dörde kesilmiş kemer patlıcanları ilave edilir ve yemek karıştırılarak kaynatmaya devam edilir. Karıştırılmaya ara verilmez. Karıştırılmaya ara verildiği takdirde ayran kesilir. Patlıcanların iyice piştiğine karar verilince yemekten alınarak ayrı bir kapta iyice dövülerek krem haline getirildikten sonra tekrar yemeğe ilave edilir. Dövülen patlıcanlar yemekle özleştikten sonra yemek ateşten alınarak geniş ve yayvan bir kap içinde soğumaya bırakılır. Bu arada ince kıyılarak, tereyağında kızartılmış soğanlar yemeğe boca edilir. İyice soğutulmuş yemek servise hazır hale gelir.
Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)
Balcanı Dev
Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
6714
Eklenme Tarihi :
29 Mayıs 2019 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
23 Ocak 2023 Pazartesi