Ekşili Çorba Tarifi
Hazırlık Süresi: 20 dakika, Pişirme Süresi: 45 dakika.
Kaç Kişilik: 6
Ekşili Çorba Malzemeleri Nelerdir
- 1 su bardağı döğme
- 1 çay bardağı mercimek
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 3 adet kuru soğan
- 6-7 diş sarımsak
- yeterince yağ
- kuru nane, tuz, ekşi ahıdı (sumak)
- 1-2 demet semizotu ya da pancarlı yapılacaksa 750 gram pancar, patlıcanlı yapılacaksa 2-3 adet iyi cins patlıcan kullanılabilir
Ekşili Çorba Nasıl Yapılr
Döğme akşamdan ıslatılır, haşlanır, mercimekle ve nohutla birlikte pişirilir. Çorbada kullanılacak sebze çeşitlerinden biri (semizotu, patlıcan ya da pancar sapı olabilir) yıkanır, ayıklanır ve doğranır et suyu ya da çorbalık didiklenmiş etle çorbanın kıvamı verilir. Tavada ince doğranmış kuru soğan yağda pembeleştirilir. Salça, nane ve pul biberle sos hazırlanır. Kıvam ve lezzet vericiler, özellikle sumak (ekşi ahıdı) ve tuz ayarlaması özenle yapılır. Çorbaya sos eklenir ve servise sunulur. Çorba Maraş keçi peyniri ya da keçi peyniri ile yapılan fırın böreğiyle birlikte yenilir.
Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 270.