Sucuk Hapısası - Kilis
Sucuk Hapısası Malzemeleri Nelerdir
- Şirelik üzüm
- Buğday nişastası
- Havara taşı
- Ceviz içi
- Sucuk ipi
Sucuk Hapısası Nasıl Yapılır
Tanelerine ayrılan üzümler curunda yıkanır, ezilir, süzülür, kaynatılır ve şerbet haline getirilir. Elde edilen şerbetin bir kısmı ayrılır, bir kısmı da sucuğun yumuşak ve tatlı olması için kaynatılır. Soğuk şerbetle nişasta karştırılarak yoğrulduktan sonra karışıma azar sıcak şerbet eklenir. Bu arada kaynamakta olan şerbetin altındaki ateş alınır ve karışım tahtadan yapılmış küçük kürekle sürekli karıştırılır. Daha önceden aralıklarla iplere dizilmiş olan cevizler (ceviz içleri ıslatıldıktan sonra bir gün bekletilir. Sonra iğne ile ipe dizilir ve en az bir hafta açık havada kurutulur) bu karışımna (hapısa) batırılarak, yüksekçe bir yere asılır ve güneşte kurutulur. Kuruyan ceviz sucuklar bez torbalarda saklanır.
Kaynakça : Kilis Yemekleri Kitabı (R. Tuncay BELGİN )
Sucuk Hapısası
Görsel Sahibi: Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
5961
Eklenme Tarihi :
20 Şubat 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
08 Ocak 2024 Pazartesi