Tene Helvası, Adıyaman'mutfağının en özel helvalarından biridir ve Adıyaman dışında başka bir yerde yapılmadığı bilinir. Adını başlangıçta pekmezle pelte haline gelip, pişirirken (pişiren kadının marifetiyle) tane tane haline gelmesinden alan bu helvaya habbe helvası dedildiği de vakidir.
Tene Helvası Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)
- 1 kase nişasta
- 1 kase pekmez (üzüm pekmezi)
- 1/2 lt su
- 1 kase yağ
- 100 g ceviz İçi
Tene Helvası Nasıl Yapılır
Kısık ateşe alınmış bir tencereye nişasta, pekmez ve su konur, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çeken malzemeye yağı azar azar yedirilmek suretiyle ilave edilir. Bu arada tencere kapağı kenarı yardımıyla dövülmek suretiyle ateşteki helva tane tane durumuna getirilir. Helva küçük küçük tanecikler durumuna gelince ateşten alınarak ceviz veya fıstık içiyle süslenerek servis edilir.
Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)