­ TUTMAÇ ÇORBASI | Kültür Portalı

Tutmaç Çorbası - Çankırı

Tutmaç Çorbası Malzemeleri Nelerdir

Hamuru İçin:

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • Yeteri kadar un
  • Yeteri kadar Çankırı kaya tuzu

Çorba İçin:

  • 1 ölçü yeşil mercimek
  • 1 ölçü tutmaç
  • Yeteri kadar Çankırı kaya tuzu
  • 1 kâse yoğurt
     

Üzeri İçin:

  • Tereyağı
  • Toz biber
  • Etlik kıyma
  • Kuru nane

Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır

Yumurta, su, tuz ve aldığı kadar un ile bir hamur yoğrulur. Hamur biraz kuruyunca şeritler halinde kesilir, üst üste konularak şeritlerden enine kibrit çöpü gibi kesilir. Bu şeritler de tekrar 1-2 mm genişliğinde kesilerek küçük kare hamurlar elde edilir. Yeşil mercimek haşlanır, süzülür. Su ve Çankırı kaya tuzu ilave edilerek kaynatılır. Tutmaç ilave edilir. Pişince mercimek eklenir. Biraz soğuması için bekletilir. Yavaş yavaş sarımsaklı yoğurt eklenir. Sosu için tava içine biraz tereyağı koyulup bir çay kaşığı kadar toz kırmızıbiber ve bir yemek kaşığı etlik kıyma eklenir. Kuru nane eklenen çorbanın üzerine sos dökülür ve servis edilir.

Görüntülenme Sayısı : 3804    Eklenme Tarihi : 27 Nisan 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 11 Ağustos 2025 Pazartesi