­ NOHUDULU AMASYA ÇÖREĞİ | Kültür Portalı

Nohudulu Amasya Çöreği - Amasya

Nohudulu Amasya Çöreği Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg. un
  • 150 gr. ceviz içi
  • 150 gr. tereyağı
  • 10-15 adet nohut
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 yumurta sarısı

Nohudulu Amasya Çöreği Nasıl Yapılır

Nohutlar havanda kırılır. Şişeye konularak üzerine ılık su ilave edilir. 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edilerek 3 gün ılık yerde (şişenin ağzında köpükler dışarı taşana kadar ) bekletilir, diğer tarafta un elenir, ortası açılır içerisine maya haline gelmiş bu nohut suyu konur. 150 gr. yağ, ceviz ve tuz ilave edilerek yumuşak bir hamur yapılır. Hamura silindir şekli verilir. Bıçakla yumurta büyüklüğünde 15-16 eşit parçaya bölünür. Yuvarlak bezeler yapılır. Yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine yerleştirilir. Ilık ve üstü kapalı ortamda yarım saat bekletilir. Şekillendirilmiş çörek hamurunun üzeri çizilir. Yumurta sarısına 1 çay kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı sıvı yağ konularak karıştırılır. 250 derecede fırına konularak çöreklerin üzeri kabarıp kaysaklanınca dışarı çıkartılır ve yumurta sarısı fırçayla el çabukluğuyla sürülür. Tekrar fırına sürülür. Bu işler iki kez tekrarlanır. (Çöreklerin parlak ve gevrek olması için yapılır)

Kaynak : Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı

Görüntülenme Sayısı : 6750    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2021 Salı