­ KARA LAHANA SARMASI | Kültür Portalı

Kara Lahana Sarması - Artvin

Kara Lahana Sarması Malzemeleri Nelerdir (4-5 kişilik)

Kara Lahana Sarması yıl boyunca Artvin’in tüm ilçelerinde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.

  • 500 g karalahana
  • 500 g zırhlanmış et ya da kıyma
  • 200 g pirinç
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 1 adet domates (rendelenmiş)
  • 20 g salça
  • 8-10 dal maydanoz (chiffonnade doğranmış)
  • 3-4 g kimyon
  • 2-3 g pul biber
  • Yeterince tuz ve karabiber

Kara Lahana Sarması Nasıl Yapılır

Lahanaların sapları kesilir ve yıkanır. Büyük bir tencereye su koyup kaynatılır ve tencereye biraz tuz eklenir. Karalahanalar kaynayan suya atılıp biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Karalahanalar kevgirle alınıp soğuk sudan geçirilir ve bir süzgece konur. İç harcı yapmak için pirinç, soğan, et, domates, salça ve baharatlar derin bir kaba koyulup iyice karıştırılır. Lahananın kalın damarları bıçak yardımıyla kesip çıkarılır. Karalahana yapraklarının içine iç harçtan yeterince koyulup yaprakları sarılır. Dolma yapılacak tencerenin dibine kaburga kemikleri yerleştirilir. Ayıklanan kalın damarlar ve yırtık lahana yaprakları kemiklerin üzerine yerleştirilir. Sarılan karalahanalar tencereye sıkı ve düzgün bir şekilde dizilir. Rendelenmiş domates ve salça karıştırılıp sarmaların üzerine dökülür. Tencereye sarmaların biraz üstüne çıkacak kadar su koyulur ve tereyağı eklenir. Sarmaları yüksek ateşe koyulur. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır. Etli lahana sarması biraz dinlendirildikten sonra porsiyonlanır ve servis yapılır.

Görüntülenme Sayısı : 1961    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Ekim 2025 Salı