­ AYRAN AŞI | Kültür Portalı

Ayran Aşı - Bitlis

Ayran Aşı Malzemeleri Nelerdir
  • 2 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
  • 500 g yoğurt
  • 500 g süzme yoğurt
  • 1 su bardağı keklik otu (kekik)
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tuz
 
Ayran Aşı Nasıl Yapılır
 
Dövme (aşurelik buğday) bir yemek kaşığı tuz katılmış bir litre suda yarım saat veya 45 dakika haşlanır. Başka bir kapta yoğurt, süzme yoğurt ve yumurta çırpılıp üzerine iki su bardağı su ilave edilerek koyu ayran kıvamını alıncaya kadar tekrar çırpılır. Hazırlanan bu karışım haşlanmış dövme üzerine dökülür. Hiç bırakmadan karıştırmaya devam edilir. Kaynama başlayınca ateş kısılıp keklik otu ve tuzu katılarak 15 dakika kadar kısık ateşte pişirilip soğuk sunulur.
 

Kaynak ve Fotoğraflar: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi. 

Bitlis Geleneksel Mutfak

 
Görüntülenme Sayısı : 13    Eklenme Tarihi : 28 Kasım 2025 Cuma    Güncellenme Tarihi : 28 Kasım 2025 Cuma