Bitlis Köftesi - Bitlis
Bitlis Köftesi Malzemeleri Nelerdir
Dış Harcı
- 1 kg köftelik bulgur
- 1 kg yağsız kıyma
- 1 su bardağı irmik
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı
- 200 g yağlı kıyma
- 200 g kavram yağı (şereh)
- 1 yemek kaşığı sumak
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Bitlis Köftesi Nasıl Yapılır
İç Harç Hazırlığı
Soğan rendelenip suyu sıkılır, kavram yağı makinede çekilir. Yağlı kıyma,pul biber, sumak ve karabiber katılıp karılarak hazırlanan iç harç ceviz büyüklüğünde topaklar yapılıp buzdolabında dondurulur. İsteğe göre iç harca 1 adet ekşi nar veya limon suyu ilave edilir.
Dış Harç Hazırlığı
Yağsız ve sinirsiz but eti makinede iki defa çekilerek kıyma yapılır. Bir kg kıyma ve bir kg bulgur, irmik, yumurta, tuz ve ıslatmak için az miktar su eklenip karılır ve elle şekil verecek kıvamda yoğrulur. Yoğurma işlemi yapılırken bir kâse su bulundurulup ara sıra bir avuç su alınarak köfte harcına dökülür. Hamur katılaştıkça az su vurularak ele yapışmayacak hamur kıvamını alıncaya kadar yoğurulur. Yumurta büyüklüğünde koparılan hamur, avuç içinde baş ve işaret parmak yardımı ile açılarak iç harç konulup kapatılarak köfte yapılır. Tepsi/siniye dizilip dinlendirilen köfteler tuz katılmış suda haşlanarak pişirilir. Sıcak sunum için yemek süresince köfteler bölüm bölüm pişirilir ve su üstüne çıktığında piştikleri anlaşılan köfteler süzgeçle çıkarılıp sunum tabaklarında sıcak sunulur.
Kaynak ve Fotoğraflar: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi.
Bitlis Geleneksel Mutfak
Bitlis Köftesi
Görsel Sahibi: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
17
Eklenme Tarihi :
01 Aralık 2025 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
01 Aralık 2025 Pazartesi