­ DADAY ETLİ EKMEĞİ | Kültür Portalı

Daday Etli Ekmeği - Kastamonu

Daday Etli Ekmeği Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg orta yağlı iki kere çekilmiş dana kıyması
  • 2 kg un
  • 2 büyük baş soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yumurta
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Daday Etli Ekmeği Nasıl Yapılır

Önce ekmeğin pişirileceği sac hazırlanır. Sacın üstü silinip altıda külle kaplanarak pişecek ekmeğin yanmaması sağlanır. Etin hazırlanmasında, kıyılmış soğan, 1 yumurta, maydanoz ve baharatlar ve biraz da su ilave edilerek macun kıvamında ekmek hamuruna sürülebilecek hale getirilir. Ekmeklik un, hamur teknesinde mayasız su ve tuz ile yoğrulur ve hamur haline getirilir. Hamur yaklaşık 30 cm. çapında yuvarlak bir biçimde ve 2-3 mm. kalınlığında açılır. Açılan bu hamurun yarısının içine daha önceden hazırlanan kıyma eklenir ve diğer yarısı ile bunun üzeri kapatılır. Hazırlanan bu ekmek sac üzerinde her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir ve servise sunulur. Arzu edilirse ekmeğin yanında, üryani hoşafı, pestil ezmesi, erik ekşisi, ayran gibi içeceklerde alınabilir. Etli ekmeğin, patatesli, mantarlı, kesikli, yoğurtlu, cevizli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yaygın olarak yapılır.

Kaynak: Ağız Tadıyla Kastamonu Mutfağı, Kastamonu Valiliği Yayınları, 2009.

 

Görüntülenme Sayısı : 23752    Eklenme Tarihi : 19 Eylül 2022 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Aralık 2022 Pazartesi