Sini Mantısı Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg un
- 3 yumurta
- 1 adet tavuk
- Tuz
- Su
Sini Mantısı Nasıl Yapılır
Un, tuz, yumurta, su ile yoğrularak çok sert bir hamur yapılır. Hamur bezelere ayrılarak yufka kalınlığında açılır. Açma tahtasının üzerinde bıçak ile 2cm genişliğinde 3cm boyunda hamurlar kesilir, hamurların dar kenarları karşılıklı olarak birleştirilerek tepsiye yerleştirilir. İsteğe göre iki sıralı olarak yapılabilir. Tepsinin kenarından başlayıp ortasına doğru dizilir. Tepsiye sıralanan mantılar orta sıcaklıktaki fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Tavuk üzerini kapatacak kadar su ile tencerede pişirilir, tencereden başka bir tabağa alınarak ayıklanır, sıcak olan tavuk suyu mantıların üzerine dökülür. Mantıların üzerini örtmeyecek kadar dökülen tavuk suyu ile parçalanmış tavuklar mantıların üzerine yerleştirilir, tepsi ile üzeri kapatıldıktan sonra demlenmesi için 30 dk beklenir. Sıcak olarak servis yapılır.
Kaynak: GEDİK A., KONDAKÇI Z. (2019) Osmanlıdan Cumhuriyete Bursa Mutfağı Cennet Sofrası Kitabı (1. Baskı) T.C. Bursa Valiliği Kültür Hizmetleri Serisi