Bat - Tokat
Bat İçin Gerekli Malzemeler:
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 çorba kaşığı salça
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kuru soğan
- Yarım demet yeşil soğan
- Yarım demet maydonoz
- Yarım demet dereotu
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 1 çorba kaşığı kuru reyhan
- 1 fincan ince bulgur
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- tuz
- 200 gr üzüm yaprağı
- 5-6 dilim ev ekmeği
Bat Yapılışı:
Mercimek yıkanıp süzdürülür. Tencereye koyulup,üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyun içinde bir taşım kaynatıp köpüğü alınır. Ateşi kısılarak mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır. İçine bulgur katıp, karıştırarak soğumaya bırakılır. Ceviz içi havanda hafif irice dövülür. Biberlerin saplarıyla tohumları temizlenir ve ince kıyılır. Domatesler ve soğan küp şeklinde doğranır. Taze otları ince ince kıyılır. Soğuyan mercimeğin içine salça, tuz,kırmızı biber, soğan, domates,yeşil biber ve yeşillikler eklenerek iyice karıştırılır. Ceviz içi serpilip karıştırarak haşlanmış asma yaprağı ve ev ekmeği eşliğinde servis yapılır.
Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Tokat Geleneksel Mutfak
Bat
Görsel Sahibi: Ömer IŞIDAN
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
13411
Eklenme Tarihi :
18 Şubat 2013 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
27 Mart 2020 Cuma