­ BİTLİS KÖFTESİ | Kültür Portalı

Bitlis Köftesi - Bitlis

Bitlis Köftesi Malzemeleri Nelerdir

Dış Harcı
  • 1 kg köftelik bulgur
  • 1 kg yağsız kıyma
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı
  • 200 g yağlı kıyma
  • 200 g kavram yağı (şereh)
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bitlis Köftesi Nasıl Yapılır

İç Harç Hazırlığı
Soğan rendelenip suyu sıkılır, kavram yağı makinede çekilir. Yağlı kıyma,pul biber, sumak ve karabiber katılıp karılarak hazırlanan iç harç ceviz büyüklüğünde topaklar yapılıp buzdolabında dondurulur. İsteğe göre iç harca 1 adet ekşi nar veya limon suyu ilave edilir.
 
Dış Harç Hazırlığı
Yağsız ve sinirsiz but eti makinede iki defa çekilerek kıyma yapılır. Bir kg kıyma ve bir kg bulgur, irmik, yumurta, tuz ve ıslatmak için az miktar su eklenip karılır ve elle şekil verecek kıvamda yoğrulur. Yoğurma işlemi yapılırken bir kâse su bulundurulup ara sıra bir avuç su alınarak köfte harcına dökülür. Hamur katılaştıkça az su vurularak ele yapışmayacak hamur kıvamını alıncaya kadar yoğurulur. Yumurta büyüklüğünde koparılan hamur, avuç içinde baş ve işaret parmak yardımı ile açılarak iç harç konulup kapatılarak köfte yapılır. Tepsi/siniye dizilip dinlendirilen köfteler tuz katılmış suda haşlanarak pişirilir. Sıcak sunum için yemek süresince köfteler bölüm bölüm pişirilir ve su üstüne çıktığında piştikleri anlaşılan köfteler süzgeçle çıkarılıp sunum tabaklarında sıcak sunulur.
 

Kaynak ve Fotoğraflar: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi. 

Bitlis Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 18    Eklenme Tarihi : 01 Aralık 2025 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 01 Aralık 2025 Pazartesi