Gazel Böreği - Antalya
Gazel Böreği Malzemeleri Nelerdir? (8 Kişilik)
- 12 adet hazır baklavalık yufka
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 kahve fincanı susam
Harç Malzemeleri
- 400 gram kıyma
- 3 adet soğan
- 3 adet patates (haşlanmış)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı tuz
Gazel Böreği Nasıl Yapılır?
Harç Hazırlama
- Soğanı diş diş veya piyaz şeklinde doğrayınız; kısık ateşte az su ilavesi ile karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişiriniz ve kıymayı ekleyiniz.
- Kıymayı da soğanlarla birlikte ara ara karıştırarak, suyunu çektikçe az su ekleyerek macun gibi oluncaya kadar pişiriniz.
- Kıymaya, yeni haşlanmış ve kabukları soyulmuş patatesleri sıcak sıcak ekleyiniz. Çatalla pütür kalmayacak şekilde ezip karışıma yediriniz. Tuzu, tarçını, karabiberi ekleyip tüm malzemeyi birbirine karıştırınız.
Böreği Hazırlama
- Altı adet baklavalık yufkayı, aralarını fırça ile yağlayarak, yağlanmış fırın kabına üst üste diziniz. Üzerine harcı koyup yayınız. Harcın üzerini de araları yağlanmış diğer 6 adet baklavalık yufka ile kapatınız.
- Böreği porsiyonluk kareler şeklinde kesiniz. Üzerini fırça ile yağladıktan sonra susam serpiniz ve fırın kabını, önceden 180 °C kızdırılmış fırına veriniz.
- Yaklaşık 30-35 dakika sonra böreğin üstü kızardığında kabı fırından alınız. Ilıyınca servis tabağına çıkarınız; sıcak sıcak sofraya veriniz.
Notlar
- Hazır baklavalık yufka yerine kendi açtığınız baklavalık yufkayı da kullanabilirsiniz. Baklavalık yufka açılmasında izlenecek yol için Elmalı Baklava tarifine bakınız.
- Böreği rulo şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Bunun için hazır baklavalık yufkayı düz bir zemine koyup yağladıktan sonra ikiye katlayınız. Alt kısma 3-5 kaşık harç koyup boydan boya yayınız ve rulo yapınız. Bu şekilde hazırladığınız ruloyu yağlanmış fırın kabına koyunuz. Aynı işlemleri diğer yufkalar için tekrarlayınız. Ruloları porsiyonluk uzunlukta kesip yağladıktan sonra fırınlayınız.
- Gazel Böreği’ni tavuklu da yapabilirsiniz. Bunun için yağda bol soğan kavurunuz. Haşlanmış ve tiftilmiş tavuk etlerini, tuzu ve karabiberi soğanlara katıp karıştırınız. Bir bütün tavuk için 4 adet soğan yeterli olmaktadır.
- Zeytinyağı yerine tereyağı kullanabilirsiniz.
Kaynak: “Gazel Böreği”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 108.
Gazel Böreği
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
7788
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı