Gerebiç - Kilis
Gerebiç Malzemeleri Nelerdir
- 2 kg un
- 1kg irmik
- ½ kg. şeker
- ½ kg. pudra şekeri
- yeteri kadar ceviz içi
- 1kg zeytinyağı (diğer bitkisel yağlar kullanılmaz)
- 1 kahve kaşığı karbonat
- Yeterince hazırlanmış gerebiç baharatı (tarçın, karanfil, zencefil, hindistan cevizi, mahlep)
Gerebiç Nasıl Yapılır
Un ve irmik karıştırılır. Bu karışıma az tuz ve iyice dövülmüş mahlep ve karbonat katılır. Zeytinyağı tavlanarak, bunların üzerine soğuduktan sonra dökülür. İyice yoğrulur ve bir tarafta toplanır.
İçinin Hazırlanması: Ceviz içi çok ufak doğranır. Dövülmüş gerebiç baharatı ve şeker karıştırılır. Hazırlanan hamurdan içli köfte sıkımlarından daha küçük sıkımlar oluşturulur ve el yardımı ile içli köftede olduğu gibi bu sıkımlar oyulur. Oyulan sıkımların her birinin içersine hazırlanan içten yarım çorba kaşığı kadar konur. Ağzı kapatılır ve gerebiç kalıbına konarak şekil verilir. Kalıba vurulmuş gerebiçler tepsilere tek sıralı diziler halinde sıralanır. Gerebiçlerin tepsiye yapışmaması için tepsi yağlanır. Çarşı fırınında pişirilir. Pişen gerebiçlerin üzerine pudra şekeri serpilir. Kilis de Ramazan Bayramının simgesi gerebiçtir. Her Kilis evinde bayram öncesi yapılır ve bayramda gelen misafirlere ikram edilir.
Kaynakça : Kilis Yemekleri Kitabı (R. Tuncay BELGİN )
Gerebiç
Görsel Sahibi: Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
6769
Eklenme Tarihi :
20 Şubat 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
08 Ocak 2024 Pazartesi