Hasandağı Köftesi - Aksaray
Hasandağı Köftesi Malzemeleri Nelerdir
- 500 Gr Çift Çekilmiş Kıyma
- 500 Gr Kuş Yemliği Otu (madımak)
- 1 Adet Yumurta
- 1 Su Bardağı Ufalanmış Ekmek İçi
- 2 Adet Soğan
- 1,5 Yemek Kaşığı Salça
- 2 Çay Kaşığı Pul Biber
- 2 Çay Kaşığı Tuz
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Çay Kaşığı Kimyon
- 1 Çay Bardağı
Hasandağı Köftesi Nasıl Yapılır
- Köftenin iç malzemesi için doğranan soğanlar tavada kavrulur, rengi değişmeye başlayınca haşlanan ve suyu sıkılan kuş yemliği otları konur ve karıştırılarak kavrulur. Aksaray ilinde bazı yörelerde “kuş yemliği” olarak bilinen ot, diğer yörelerimizde “madımak” olarak biliniyor.
- Köftenin harcı için kıyma, yumurta, rendelenen soğan, ekmek içi, tuz ve baharatlar karıştırılır ve yoğrulur, özleşince 6 veya 7 eşit parçaya ayırılır.
- Her köfte topağı altına ve üstüne yağlı kağıt (veya ince saklama poşeti) serildikten sonra 1 cm kalınlığında, 15 cm çapında açılır. Köftenin üstündeki kağıt kaldırılır ve üstüne iç malzemesi konur. Köfte kenarlarından katlanarak bohça şeklinde sarılır, altındaki kağıt çıkartılıp kalın kısmı taban olacak şekilde tepsiye dizilir.
- Ayrı bir tavda zeytinyağı ve salça karıştırılıp kavrulur, üstüne 1 su bardağı su dökülüp kaynatıldıktan sonra köftelerin üstüne dökülür ve önceden 200 dereceye ısınan fırında pişirilirr.
Kaynak: Hülya Erol, Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018 (Yasemin DÜZGÜN, Merkez)
Hasandağı Köfte
Görsel Sahibi: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Etli Sebze Yemekleri
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
1029
Eklenme Tarihi :
17 Ocak 2024 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
17 Ocak 2024 Çarşamba