İçli Köfte - Adıyaman
İçli Köfte Malzemeleri Nelerdir
- 1/2 kg kıyma (yağsız kara et, et taşında tokmakla dövülecek)
- 750 g çiğköftelik bulgur (köftelik bulgurun siyahı)
- 250 gr tuzsuz domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 300 gr pul biber
- 4 adet soğan (orta boy)
- 2 baş sarımsak
- 2 demet maydanoz
- 15 gr baharat (köftelik)
İçli Köfte Nasıl Yapılır
- Soğan, sarımsak ve maydanozlar çok küçük doğranarak ayrı tabaklarda bekletilir. Çiğköftelik siyah etin üzerinde en ufak bir sinir ve yağ kalmayacak şekilde bıçakla ayıklanır, sonra et taşının üzerinde et tokmağıyla dövülür. Et tam kıvamına gelince bir tabağa alınarak bekletilir.
- Çiğ köftelik et, doğranmış soğan ve sarımsak, iki türlü salça ve biber çiğ köfte leğenine konularak iyice birbirini bulana kadar elle yoğrulur.
- Bu karışıma azar azar bulgur katılarak alt üst edilir. Köfte avuç içiyle leğene sürte sürte iyice yumuşayıncaya kadar ara ara soğuk su verilerek yoğrulur.
- Çiğ köfteye baharat ilave edilerek yoğurmaya devam edilir, yoğurma işlemi tamamlandığında maydanoz katılarak son bir kez alt-üst edilir.
- Artık hazırlanmış olan çiğ köfte elde sıkılarak sıkım haline getirilir, yanında diğer yeşilliklerle (su teresi, turşu, turp vb.) beraber servisi yapılır.
Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)
İçli Köfte
Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İçli Köfte
Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
6703
Eklenme Tarihi :
28 Mayıs 2019 Salı
Güncellenme Tarihi :
13 Aralık 2021 Pazartesi