­ KUYMAK (HERLE-HASİDE-HAŞIL) | Kültür Portalı

Kuymak (Herle-Haside-Haşıl) - Malatya

Kuymak Malzemeleri Nelerdir

  •  2 su bardağı su
  • 3-4 kaşık un
  • Arzuya göre un pişirilirken şeker konulabilir.
  • Yarım su bardağı pekmez
  • 3-4 kaşık tereyağı

Kuymak Nasıl Yapılır

Kuşgana içerisine az miktarda su koyulur. Üzerine un katılır ve ağaç kaşıkla iyice çırpılarak, cıvık kıvama getirilir. Bu işlem yapılırken hamurun içinde pütür kalmamasına (yöre deyimiyle “giliç”) dikkat edilir. Bu işlemden sonra, kuşgana ocağa bırakılarak hamur pişirilir. Ayrıca tabağa alınan kuymağın üzerinde kaşığın altıyla 5-6 tane çukur izi yapılır. Tavada aşyağı ve pekmez beraberce eritilir, tabağın üzerindeki çukurlara gezdirilir. Sıcak sıcak yenilmelidir. Doğum yapan kadınlara özellikle kuymak yedirilir.

Görüntülenme Sayısı : 7636    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 29 Mayıs 2024 Çarşamba