­ TATAR | Kültür Portalı

Tatar - Muğla

Malzemeler: -1 kg un -5 adet yumurta -Su, tuz -300-400 gr. yoğurt -1-2 yemek kaşığı sıvıyağ -4-5 diş sarımsak -Su, tuz Sos malzemesi: -Tercihe göre tereyağı, kırmızı toz biber Yapılışı: Erişte için un, yumurta, su ve tuz ile sert bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülür, 30-40 dakika kadar dinlendirilir. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapılır, çok ince olmayacak şekilde yufka açılır. Yufkalar bez üzerinde alt-üst ederek biraz kurutulduktan sonra yassıağaç üzerine alınır. Önce şeritler sonra da üç-dört şeridi üst üste koymak suretiyle 2 cm.lik kareler olacak şekilde enlemesine kesilir. Kesilen makarnalar, bez üzerinde tekrar kurumaya bırakılır. Bir gün kadar bir sürede kurur. Tatar için bir tencerede sıvıyağ ve tuz eklenerek su kaynatılır. Makarna kaynayan suya atılarak yumuşayana kadar haşlanır. Pişince, soğuk suya tutulur, süzülür, bir kenara alınır. Sarımsaklar kabuğu soyulup ezildikten sonra ayrı bir kapta bekletilen ve su ile seyreltilen yoğurda ilave edilir. Sarımsaklanan yoğurt, makarna ile karıştırılır. Servisi, tercihe göre sade olarak ya da üzerine tereyağında kavrulmuş toz biberli sos dökerek yapılır. Tatarın, makarna ile yapılan dışında “patlıcan tatarı” denilen közlenmiş patlıcan ile ve “yumurta tatarı” denilen haşlanmış yumurta ile yapılanı da vardır.
Görüntülenme Sayısı : 2393    Eklenme Tarihi : 14 Haziran 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Haziran 2017 Çarşamba