­ ÖCCE | Kültür Portalı

Öcce - Kilis

Öcce Malzemeleri Nelerdir

  • 750 g taze soğan (yoksa 4 kuru soğan)
  • 6-7 dal taze sarımsak (yoksa 1 baş kuru sarımsak)
  • 2 demet maydanoz
  • Yarım demet nane (yoksa 2 çorba kaşığı kuru nane)
  • 4 yumurta
  • 2 çorba kaşığı kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kişniş
  • 1 su bardağı Su
  • 2 su Bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı zeytinyağı (kızartmak için)

 Öcce Nasıl Yapılır

Soğan, sarımsak, maydanoz, nane ayıklanır. Yıkanır. İnce ince doğranır. İçerisine tuz, kırmızı biber, kimyon, kişniş konarak iyice yoğurulur. Sonra içerisine yumurtalar kırılır. Su ve un ilave edilerek iyice karıştırılır. (Koyu kıvamda olmalıdır.) Tavaya az miktarda yağ konur. (Tavanın dibini kaplayacak kadar olmalıdır.) Isınınca  çorba kaşığı dolusu hazırlanan harç konur. Kaşığın tersi ile avuç içi kadar yuvarlak şekilde yayılır. Tava bu şekilde doldurulur. İki tarafı da kızartılır. Kağıt yayılmış tepsiye çıkarılır. Bu işleme harç, bitinceye kadar devam edilir. Kızartma esnasında tavada yağ azalınca ilave edilir.

NOT:  Öccenin unu az gelirse kızartılırken sıçrayarak dağılır. Böyle durumlarda yeteri kadar un ilave edilerek kıvamı koyulaştırılmalıdır. A;yrıca un üzerine 2 yumak mayalı ekmek hamuru da konulabilir. Yeteri kadar su ilave edilerek sebzelerle birlikte ezilir. Mayalı hamur kullanılırsa un konulmaz. 

KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 6467    Eklenme Tarihi : 15 Kasım 2023 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Aralık 2023 Çarşamba