Mercimekli Çiğ Köfte - Malatya
Mercimekli Çiğ Köfte Malzemeleri Nelerdir
- 6 tane orta boy kuru soğan
- 2,5 su bardağı orta bulgur
- 1 tam ve ¼ su bardağı kahverengi veya kırmızı mercimek
- 5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- 1-2 yemek kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı çiğ köftelik baharat
- 1 demet maydanoz
- 5-6 dal yeşil soğan
- 1 bağ samut (salamura dereotu)
Mercimekli Çiğ Köfte Nasıl Yapılılır
Mercimek ayıklanır ve yıkanır. 5 su bardağı su ile haşlanır. Haşlanan mercimeğe bulgur ve tuz ilave ederek karıştırılır. 3-5 dakika kısık ateşte pişirilir. Ocaktan alınır, 30 dakika ağzı kapalı bir şekilde dinlendirilir. Soğanlar küp şeklinde doğranır. zeytinyağı ile pembeleştirilir. Daha sonra tereyağı ve salça ilave edilir. Ateşten alınır. Baharatlarını katıldıktan sonra dinlenmiş bulgur ile karıştırlır. Bir bardak suyun birazı içine konarak, birazı ile de el ıslatarak yoğurulur. Doğranmış yeşillikler ve samut katıtır. Bir iki dakika daha yoğurulur. Sıkım yaparak şekil verilir. Servis tabağına alınır.
Kaynak: Malatya Valiliği Malatya Kitaplığı Yayınları, Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü, İstanbul 2013, Baskı: Promat Basım Yayın San.ve Tic. A.Ş.
Malatya Geleneksel Mutfak
MERCİMEKLİ ÇİĞKÖFTE
Görsel Sahibi: Hasan DEMİRBAĞ
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
15265
Eklenme Tarihi :
24 Mayıs 2019 Cuma
Güncellenme Tarihi :
22 Mayıs 2024 Çarşamba