Döş Dolması Malzemeleri Nelerdir
- 1 adet oğlak döşü/ön kolu
Oğlağın tercih edileni, bir yaşında ve 10-15 kg. ağırlığında olanıdır
İç Malzemesi İçin:
- İç yağ/gömlek yağı (Bağırsakları saran yağ)
- Yarım ya da 1 adet oğlak ciğeri ya da 250 g kuşbaşı et.
- 250 g kadar pirinç
- 1 adet kuru soğan
- Karabiber
- Tuz
- Su
Sos Malzemesi İçin:
- 1-2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1-2 adet domates
- Biber (döşün yanında pişirmek için)
Döş Dolması Nasıl Yapılır
Döş, kasaptan hazır olarak alınır ya da evde kesilen oğlaktan çıkarılır. Döş temin edildikten sonra iç malzemesi hazırlanır. Soğan ve ciğer doğranır, pirinç yıkanır, süzülür. Ocağa alınan bir tavada iç yağ eritilir. Yağda önce soğan sonra ciğer, ciğerin ardından da pirinç kavrulur. Genelde susuz kavrulan pirince çok az sıcak su da ilave edilebilmektedir. Kavrulan iç malzeme, döşün içine fazla sıkışık olmayacak şekilde doldurulur. Doldurma işlemi tamamlanınca döşün, açık kısmı iğneyle dikilip kapatılarak, sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirilir. Döşün üzerine çıkmayacak şekilde az sıcak su eklenir. Karabiber ve tuz serpilir. Tencerenin üstü kapatıldıktan sonra ocakta ya da taş fırında 2,5-3 saat kadar haşlanır. Haşlanınca ocaktan alınır, biraz dinlendirilir. Sonra toprak bir kap içine aktarılır. Servis edileceği zaman tereyağı, salça, yoğurt ve karabiberle sos hazırlanır. Bu sos dolmanın üzerine sürülür. Dolmanın üzerine, birkaç parça tereyağı atılır, etrafına, doğranmış domates ve bütün biberler dizilir. Bu sefer üzeri açık olarak tekrar fırına verilir. Üzeri kızarınca fırından çıkarılır. Kızartma işlemi, tavada yağ eritmek suretiyle ocakta da yapılabilmektedir.