Tavuk Dolması Malzemeleri Nelerdir
İç malzemesi için:
- 200 g tavuk ciğeri (Taşlığı ve yüreği de kullanılabilir.)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı sıcak su
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- Tercihe göre 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Sos malzemesi için:
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- Tercihe göre 3-4 diş sarımsak
- ½ limon
Tavuk Dolması Nasıl Yapılır
Tavuk temizlenir, alttan göğüs kafesine doğru açılır, sakatatları (ciğeri, kalbi, taşlığı) çıkarılır. Ciğeri doğranır ve bir tavada kızdırılan yağda kavrulur. Pirinç ve az da sıcak su eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Suyunu çekince ocağın altı kapatılır. Üzerine karabiber, kimyon ve tuz serpilir, karıştırılır. Farklı bir uygulama, iç pilavın ciğer, pirinç ve zeytinyağı yine olmakla birlikte kuşüzümü, çam fıstığı ve kekikle hazırlanmasıdır. Hazır olan harç, tavuğun içine doldurulur. Bu arada derin bir tencerede su kaynatılır ve doldurulan tavuk tencereye alınır, haşlamaya bırakılır. Tavuğun haşlandığı suyla daha sonra pilav yapılır. Servis ederken haşlama şeklinde, haşladıktan sonra tavada ısıtılan yağda kızartılarak ya da zeytinyağı ve salçayla hazırlanan sos sürülüp 10-15 dakika fırınlanarak bütün şekilde sofraya getirilir. Ekşi sevenler için tavuğun üstüne 1-2 kaşık tavuk suyuyla karıştırılmış sarımsaklı ve ekşili sos dökülür.