­ SİNOP MANTISI | Kültür Portalı

Sinop Mantısı - Sinop

Sinop Mantısı; 1 - 2 mm kalınlığında açılan hamurların içine yağsız ve sinirsiz dana kıyma konulup kulak şeklinde büküldükten sonra haşlanması suretiyle üretilen ve yarısının ceviz içiyle diğer yarısının ise sarımsaklı yoğurtla aynı tabakta servisi yapılan mantıdır.
 
 
 
Sinop Mantısı Malzemeleri Nelerdir (4 kişilik)
 
Hamur Malzemesi İçin:
  • 300 g özel amaçlı buğday unu
  • 2 adet yumurta
  • 6 g tuz
  • 150 ml ılık su 
İç Malzemesi İçin:
  • 200 g yağsız ve sinirsiz dana kıyma
  • 100 g kuru soğan
  • 5 g karabiber
  • 6 g tuz
Pişirme Malzemesi İçin:
  • 20 g tuz
  • 10 ml sıvı yağ
Sos Malzemesi İçin:
  • 200 g tuzsuz tereyağı
  • 250 g tam yağlı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 130 g ceviz içi
Sinop Mantısı Nasıl Yapılır?
 
Hamurunun Yapılışı:
Yumurta ve su bir yoğurma kabında çırpıldıktan sonra un ve tuz ilave edilip çok sert olmayan ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurun üzeri kapatılıp 15 - 20 dakika dinlendirilir.
 
İç Malzemesinin Yapılışı:
İnce bir şekilde rendelenip suyu sıkılarak uzaklaştırılan kuru soğan, tuz ve karabiber kıymanın üzerine konup homojen bir karışım elde edilinceye kadar yoğrulur.
 
 
Şekil Verilmesi:
 
Dinlendirilen hamur, ikiye bölünür. Hamur bezeleri, yapışmamaları için unlanarak 1 - 2 mm kalınlıkta açılır. Açılan yufkalar, 4 - 5 cm ölçülerinde kareler halinde kesilir. Kesme işlemi hamur parçalarının kurumaması için hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Kare şeklindeki hamurların üzerlerine silme 1 çay kaşığı iç harç konur ve kareler, üçgen şeklinde katlanarak üçgenin alt iki köşesi birleştirilir. Birleştirilen köşelerin dışında kalan köşe yukarı doğru kaldırılarak hamura kulak şekli verilir.
 
 
Pişirme:  
Bir tencerede kaynatılan suya tuz ve sıvı yağ konup mantılar ilave edilir. Bu aşamada mantıların tamamen suyun içinde kalmış olmasına dikkat edilir. Kısık ateşte 7-8 dakika kadar pişirildikten sonra 1 bardak soğuk su eklenerek 1 dakika beklenir. Tencereye soğuk su ekleme işi mantıların yapışmaması ve diri kalması için önemlidir. Daha sonra mantılar tencereden çıkarılarak süzgeç ile suyu süzülür.
 
Servis:
Sarımsaklar havanda dövülüp yoğurt ile karıştırılarak sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Ceviz içleri ince bir şekilde dövülür. Tereyağı bir tavada hafifçe kızdırılır. Bir servis tabağına süzülmüş mantılar konur ve üzerine, bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirilerek dökülür.
 
 
 
Tabakta bulunan mantının yarısına sarımsaklı yoğurt, diğer yarısına ise ceviz içi dökülür. Üzerine tekrar tereyağı gezdirildikten sonra isteğe bağlı olarak pul biber ve nane gibi baharatlar serpilen Sinop Mantısının servisi yapılır.  

 

Görüntülenme Sayısı : 318    Eklenme Tarihi : 17 Ekim 2023 Salı    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2025 Perşembe