­ PEYNİR HELVASI | Kültür Portalı

Peynir Helvası - Tekirdağ

Tekirdağ Peynir Helvası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • 1.5 kg. taze tuzsuz peynir
  • 4 Yumurta
  • 125 gr. margarin
  • 1 çay bardağı su
  • 750 gr. toz şeker
  • üç su bardağı un

Tekirdağ Peynir Helvası Nasıl Hazırlanır?

Peynir, yağ, su tavaya konur. Karıştırarak eriyene kadar kaynatılır. Yumurtalar ayrı bir kapta az şekerle güzelce çırpılır. Tavadaki malzemenin üstüne yava yavaş ilave edilirken, bir taraftan karıştırılır. Unuda ilave edilerek karıştırılır. Şekerinde ilave edilmesiyle biraz daha pişirilir. Pişerken tavaya yapışmamasına dikkat edilir.

Kaynak: Serez, Mehmet (1997). Tekirdağ ve Çevresi Mutfağı

Tatlının ana maddesinin %70’ ine yakın kısmını tuzsuz taze peynir oluşturmakta­dır. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde Höşmerim genel adıyla üretilen bu ürünü Tekirdağ’a has Peynir helvası adına dönüştüren temel farklılıklar, ürünün yapımında irmik yerine un kullanılması ve ürüne has klasik yapının (kılçıklı yapı) oluşmasıdır. Tekirdağ Peynir Helvasının geleneksel üretim yönteminde, mayalama sıcaklığına kadar ısıtılan çiğ sütün peynir mayası ile pıhtılaştırılmasından elde edilen taze peynirin bakır tencere içinde, normal ateşte, tahta kaşık veya tahta ince oklava ile karıştırılarak erimesi sağlanmakta, süt haline gelen peynir katılaşmaya başladığı an azar azar un dökülerek karıştırılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken şey tatlının oluşumu bitinceye kadar sürekli karıştırılmasıdır. Bu şekilde 15-20 dk. orta ateşte karıştırılıp, daha sonra azar azar şeker ilave edilmektedir. 3-5 dk. daha karıştırılarak ateşte tutulan ve helva formuna gelen ürün, ateşten alına­rak tepsi içine dökülmekte sıcak veya soğuk servis edilmektedir (Cengiz ve Ark., 2008). Peynir yağ ile karıştırılıp eritilebilmekte renklendirmek amacıyla un ilavesinden önce yumurta sarısı ilavesi yapılabilmektedir. 1 kg peynir için yaklaşık 200 gr un ve 300 gr şeker kullanılabilir.

Kaynak: Coşkun, Fatma (2010). Tekirdağ'ın geleneksel lezzetleri. Tekirdağ İli Değerleri Sempozyumunda sunulan bildiri. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, 18 Eylül-21 Ekim.

Tekirdağ peynir helvası coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanmasının ardından 2020 yılında tescile hak kazanmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 20483    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Ocak 2021 Cuma