­ PIRASA DOLMASI | Kültür Portalı

Pırasa Dolması - Tokat

Pırasa Dolması İçin Gerekli Malzemeler:

  • 250 gr doğranmış et ( satır kıyması )
  • 1 kg kalın pırasa sapı
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Pırasa Dolması Yapılışı:

Yayvan bir tencereye tereyağı konulur. Yağ kızınca küp doğranmış soğanlar eklenerek pembeleşinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış satır kıyması eklenerek biraz daha kavrulur. Daha sonra yıkanmış pirinçler eklenerek şeffaflaşana kadar pişirilir. Tuz, baharatlar ve salça eklenir. 2 su bardağı kadar sıcak su eklenerek pirincin açılması sağlanır. Pirinçler suyunu çekince altı kapatılır. Pırasa sapları haşlanır. 7-8 cm uzunluğunda kesilir, katları ayrılır ve her kata hazırlanan içten konularak rulo yapılır. Tencereye dizilir, üzerine tereyağı parçaları koyulur, bir miktar sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince azar azar su ilave edilir.

Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Tokat Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4004    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Nisan 2020 Çarşamba