­ YUMURTA TATLISI | Kültür Portalı

Yumurta Tatlısı - Çankırı

Yumurta  Tatlısı Malzemeleri Nelerdir

  • 12 yumurta 
  • 6 yemek kaşığı un

Şerbeti için:

  • 5 su bardağı şeker
  • 5,5  buçuk su bardağı su 
  • Tepsiyi yağlayacak kadar tereyağı

Yumurta Tatlısı Nasıl Yapılır

Tatlıya başlarken fırın yakılır, 170 veya 180 dereceye getirilir. Tepsiye yağ konup fırının içine koyulur. Yağ eriyince tepsinin her tarafına sürülür. Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarısı beyazından ayrılır. Beyazın içine sarısından hiç damlatılmaması gerekir. Önce beyazları çırpıp kar haline getirilir. Kıvamını anlamak için çırptığımız yumurta beyazlarının kabını alt üst getirdiğimizde dökülmemesi, mikserin ucunda da bombe şeklini almış olması gerekir. Sarıları ayrı bir kapta çırpılır, beyazlarla birleştirilir. İkisi çırpılarak karıştırılır. Unu sepeleyerek tahta kaşık ile yedirilir. Unu iyice yedirildiğinde tepsiye dökülür, fırına verilir. Soğuyuncaya kadar fırın açılmaz. Fırından çıkarılan tatlı dinlendikten sonra dilimlenir. Şekerle su kaynatılır, ilk fokurdamadan sonra beş, altı dakika daha kaynatılır. Şerbet ve tatlı ılık olarak buluşturulur.

Görüntülenme Sayısı : 2729    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Ağustos 2025 Pazartesi