­ BABİKO | Kültür Portalı

Babiko - Artvin

Babiko Malzemeleri Nelerdir

  • 5 kg un
  • 1 çay kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 250 g ekşi maya
  • 250 g tereyağı
  • Yeteri kadar ılık su

Babiko Nasıl Yapılır

Kuru maya ılık su ile eritilip bir kaba alınan unun üzerine dökülür. Tuz ve ekşi maya da ilave edilip yavaş yavaş su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. 3 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Mayalanan hamur elle toparlanarak somun haline getirilip bezlere sarılır ve 15 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurlar ısıtılmış pilekilerin içine alınır. Pilekilerin üst kapağı kapatılıp 3 saat pişmeye bırakılır. Pişen ekmek üzeri örtülerek 30 dakika kadar dinlendirilir. Ekmeğin üst kısmı hafif çukur şeklinde kesilip alınır. Kızdırılan tereyağı açılan çukur bölüme dökülüp kesilen parça üzerine kapatılır. Tereyağı ekmeğin içine işledikten sonra bir kaşıkla karıştırılır. Dilimlenerek servis edilir.

Not: Pilekiler iç kısımları birbirine bakacak şekilde yakılan ateşin üzerine birbirine yaslandırılarak yerleştirlip iç kısımları ısıtılır.

Kaynak: Artvin Mutfağı ve Mahalli Yemek Kültürü

Görüntülenme Sayısı : 1    Eklenme Tarihi : 25 Kasım 2025 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2025 Pazartesi