Bayram Kömbesi - Osmaniye
Ramazan Bayramlarında ikram edilmek için yapıldığından "Bayram Kömbesi" olarak adlandırılır. Günümüzde istege bağlı olarak bunun dışındaki zamanlarda da yapılmaktadır. Ayrıca yöredeki pastanelerde ve küçük ticari işletmelerde satışı gerçekleştirilmektedir.
Bayram Kömbesi İçin Gerekli Malzemeler:
- 5 kg un
- 2 su bardağı yoğurt
- 5 su bardağı süt
- 3 kg şeker
- 5 adet kabartma tozu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 kg tereyağı
- 1 adet ekmek mayası
- 1 paket kömbe baharatı
- Tarçın, karanfil, muskat, yenibahar
- 1 yemek kaşığı dövülmüş çörek otu
- 1 su bardağı susam
Bayram Kömbesi Yapılışı:
Büyük bir kabın içerisine elenmiş un ilave edilir. Bunun içerisine kömbe baharatları, dövülmüş çörek otu ve kabartma tozu dökülüp karıştırılır. Ayrı bir tencerede pişirilip ılıtılan sütün içerisine 3 kg şeker ve 1,5 kg tereyağı ilave edilerek bir süre karıştırılır. Hazırlanan tereyağlı ve sütlü karışım unun içerisine boşaltılır. Bir kabın içerisinde ılık su ile eritilen maya, iki su bardağı yoğurt ve bir su bardağı sıvı yağ unun içerisine ilave edilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurun mayalanması için kalın bezlerle üzeri sıkıca kapatılır ve dört beş saat bekletilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp el ya da kalıp yardımıyla şekiller verilir. Üzerine suyla ıslatılmış susam dökülüp fırına verilir.
Kaynak: Tülay BARUTÇU
Osmaniye Geleneksel Mutfak
,
bayram kömbesi
Görsel Sahibi: fatih rüştü oktan
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
9395
Eklenme Tarihi :
13 Şubat 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
14 Nisan 2020 Salı