Bulama - Tekirdağ
Bulama İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir ?
- Üzüm suyu
- Çöven
- Ceviz içi
- Şıra toprağı
Bulama Nasıl Hazırlanır ?
Trakya’da bağcılık en çok Tekirdağ ve Kırklareli civarı ile Kırcasalih beldesi civarında yapılmaktadır. Bulamanın ilk malzemesi de üzümden elde edilen şıradır. Bir tahta tekne içine konan olgunlaşmış üzümler ayakla veya çizme ile çiğnenir. Çıkan üzüm suyu (şıra) kazan içinde bir gün bekletilip, çöğen kaynatılıp şıra içine konur. Şıra pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır, ateşte emdirilir. Çöğen suyundan köpük yapılıp içine atılır. Kazan içinde büyük bir tahta kaşıkla köpükleri alınır. Konu komşu hep beraber büyük bakır kazan içinde tahta kaşıkla karıştırdıkları malzeme beyazlaşmaya başlayınca ateşten indirilir. Kaplara boşaltılır. Üzerine ceviz içi serpilir. Teneke kutularda veya kavanozlarda muhafaza edilir.
Kaynak: Serez, Mehmet (1997). Tekirdağ ve Çevresi Mutfağı
Tekirdağ Bulama
Görsel Sahibi: Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Tekirdağ Bulama
Görsel Sahibi: Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
23625
Eklenme Tarihi :
21 Şubat 2013 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
23 Şubat 2022 Çarşamba