Ekşili Tavuk Dolması - Antalya
Ekşili Tavuk Dolması Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)
- 1 adet bütün tavuk (iri boy)
- 3 su bardağı nohut (haşlanmış)
- 1 tatlı kaşığı tuz
Harç Malzemeleri
- 2 adet soğan (orta boy)
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yeni bahar
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üst Sos Malzemeleri
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 adet limon
Ekşili Tavuk Dolması Nasıl Yapılır
Harç Hazırlama
- Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırınız. Zeytinyağını koyunuz.
- Kızgın yağda rendelenmiş soğanları karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
- Soğanlara listede verilen diğer harç malzemelerini katıp karıştırarak harcı hazır ediniz.
Dolmayı Hazırlama
- Tüyleri yolunmuş ve tütsülenmiş bütün tavuğun iç organlarını boyun tarafından çıkarıp güzelce yıkayınız.
- Hazırladığınız harcı, açık boyun kısmından tavuğun içine, tıka basa olmayacak şekilde kaşık kaşık doldurunuz ve açık kısmı iğne iplik ile dikerek kapatınız.
- Doldurulmuş tavuğu tencereye koyunuz. Üzerini bir parmak geçecek kadar tencereye su doldurunuz. Orta ateşte kaynamaya bırakınız.
- Kaynamadan önce su yüzeyinde oluşan köpükleri alınız.
- Tavuğun pişmesine yakın, tencereye haşlanmış nohutları atınız.
- Tavuğun etleri kemiklerinden kolayca ayrılıncaya kadar haşlama işlemini sürdürünüz.
- Tavuğu servis tabağına çıkartınız. Tenceredeki tavuk suyunu kısık ateşte kaynatmayı sürdürünüz.
- Ayrı bir tavaya unu koyunuz. Kısık ateşte unu karıştırarak hafif sararıncaya kadar kavurunuz ve tereyağını ekleyiniz.
- Unla tereyağını birbirine yedirdikten sonra tavaya limon suyunu, ezilmiş sarımsak dişlerini ve azar azar birkaç kepçe tavuk haşlama suyunu koyunuz. Hazırladığınız pütürsüz bulamacı tel süzgeçten azar azar geçirerek kaynayan tavuk suyuna katıp karıştırınız.
- Kıvam tutunca nohutlu ekşili tavuk haşlama suyunu çorba servis kabına koyunuz. Tavukla birlikte sıcak sıcak sofraya veriniz.
- Parçalanarak tabaklara alınan tavuk dolması üzerine sıcak nohutlu haşlama suyu dökülerek servis yapılır.
Not
Akşamdan ıslatılarak sabaha kadar bekletilmiş, şişmiş fakat pişmemiş nohutları tavukla beraber haşlayabilirsiniz. Bu takdirde hazır haşlanmış nohut kullanmaya gerek yoktur.
Kaynak: “Ekşili Tavuk Dolması”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 90.
Ekşili Tavuk Dolması
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
8000
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı