İncir Donduması 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca “Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Donduması” adıyla Mahreç̧ İşaretli ürün olarak tescillenmiştir.
Tescil No : 568
Tescil Tarihi : 09.10.2020
Coğrafi İşaretin Adı : Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Donduması
Ürün / Ürün Grubu : Tatlı / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Coğrafi Sınır : Bartın ili
Tatlının yapımında geleneksel olarak manda sütü̈ kullanılsa da günümüzde inek sütüyle de yapılmaktadır.
Süt kaynatılarak ılıtılır. Ayrı bir kapta kuru incir küp küp doğranarak sıcak suyun içine konularak yumuşaması sağlanır. Yumuşayan incirler sudan çıkarılarak bir kaba alınır, ılıyan süt bir kepçe yardımıyla kap dolana kadar ya da incirlerin büyüklüğüne göre incirleri geçmeyecek şekilde incirlerin üzerine dökülür. İncirler tahta kaşığın tersi ile ezilir. İncirin tatlılık durumuna göre şeker ilave edilir. Karışım isteğe göre kaselere bölünerek veya bölünmeden üzerine tepsi kapatılıp bir bez yardımıyla sarılarak 2-3 saat uyumaya bırakılır. Süre sonunda buzdolabına konularak 12 saat dinlendirilir. İsteğe göre üzeri cevizle süslenerek servis edilir.
Detaylı Bİlgi: https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38666