Acem Pilavı Tarifi
Hazırlık Süresi: 25-30 dakika. Pişirme Süresi: 20-25 dakika.
Kaç Kişilik: 6
Acem Pilavı Malzemeleri Nelerdir
- 250-300 g kuşbaşı kuzu eti
- 1 kuru soğan
- 750 g havuç
- 3 su bardağı pirinç
- karabiber, kırmızı pul biber, az miktar tarçın ve
- sade yağ
Havuç ekşilemesi için ise;
- 500 g havuç rendesi
- Sumak (ekşi ahıdı) ya da nar ekşisi
- 2-3 diş dövülmüş sarımsak,
- tuz ve kuru nane
Acem Pilavı Nasıl Yapılır
Kuşbaşı et haşlanır kefi-köpüğü alınır. Suyundan ayrılan ortama ince doğranmış kuru soğan ve ufak ufak özenle doğranmış havuç ve de yağın bir kısmı ilave edilerek kavurma işlemi yapılır. Et suyu ile pilavın suyu ayarlanır ve ortama havuç ilave edilir, daha önceden sıcak su ile haşlanmış pirinç yıkanarak suya bırakılır, kaynadıktan sonra orta ateşte pişirilir ve ayrılan yağ ile pilav yağlanır. Pilav dinlendirilir tabağa alınır yüzüne karabiber, kırmızı pul biber, bir miktar tarçın ilave edilir. Et, pilav üzerine yerleştirilerek servise sunulur.
Havuç Ekşilemesi: Rendelenmiş havuç salata kabına alınır, suda ayarlanan ekşi ahıdlarından biri sumak ya da nar ekşisi ortama konulur. Dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilir. Ekşilemenin yüzüne bolca kuru nane ilave edilerek pilavla birlikte tüketilir. Öneriler: Havuç ekşilemesi acem pilavının tamamlayıcısı olarak servise sunulur.
Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 277.